Søk hos Faane

mandag 20. april 2009

Anbefalt Historie!Jeg er en periodeleser i dobbelt forstand. Det er perioder hvor jeg leser mye, og når jeg leser har jeg ulike perioder.
Akkurat nå har jeg lest en rekke veldig spennende, lærerike og godt skrevne bøker med historie. Tenkte derfor å dele mine erfaringer med dere:

Solid om amerikanske presidenter
Hans Olav Lahlums bok om Amerikanske Presidenter kom ut litt i skyggen av Haakon Lie-biografien hans høsten 2008. ”Presidentene” er en bok hvor Lahlum går kronologisk gjennom samtlige av USAs presidenter, fra George Washington til George W. Bush.
Boken er en murstein av en bok, men det betyr ikke at den er langdryg eller har med mye unødvendig materiale. Det er et omfattende og ambisiøst emne han dekker, og han gjør det på en god, leseverdig og svært interessant måte. Godt skrevet, og med mange morsomme og spennende anektoder. Pedagogisk tilrettelagt og svært oversiktig.
Dette er en bok som anbefales til alle som følger amerikansk politikk!!!

Nordmenn i krig mot indianere
Mens vi er inne på amerikansk historie, har Karl Jakob Skarstein levert en spennende liten bit av norsk og amerikansk historie i boken Krigen mot Siouxene. Nordmenn var blant innvandrerne i Minnesota, som i 1862 ble angrepet av Sioux-indianere. Flere nordmenn vervet seg også til hæren som nedkjempet dette store indianeropprøret. Det er en velskrevet bok, med mye navn på nordmenn, og som forteller en historie ikke så mange har fått med seg. Boken skiller seg også ut ved å være rimelig balansert og nøytral i forhold til å beskrive både innvandrerne og indianerne, slik at dette ikke blir en tradisjonell historie sett fra vestlige øyne.

Revolusjon og storhetstid.
Herman Lindqvist`s bøker om den franske revolusjon og Napoleon har jeg tidligere omtalt under tittelen Old School Paradise Hotel. Men bøkene fortjener allikevel en fornyet omtale. Bøkene er godt skrevne, detaljrike, og gir et oversiktig og svært godt bilde av en svært spennende del av hele Europas historie. Gjennom å forstå de omskriftende kreftene i og rundt den franske revolusjon, for deretter å fortelle om grunnlaget for Napoleons regenttid, gir forfatteren god innsikt i samfunnsforhold og landets historiske utvikling. Vi får en meget velskrevet beskrivelse av hvordan Napoleon, fra å bygge opp landet etter en blodig revolusjon, skapte Europas sterkeste nasjon siden Romerriket, for deretter å bli tvunget fra makten to ganger.
Som svensk, trekker Herman Lindvist naturlig nok også inn ulike svenske relasjoner og personer som hadde stor betydning for Frankrikes utvikling i disse årene. Som den svenske ambassadør-fruen i Paris, Madame Germaine de Staël. Hun var datter av Frankrikes rikeste mann og Ludvig 16 sin Finansminister, og hun var en sentral intrigemaker mot monarkiet. Eller svenske Axel Von Fersen, som var Marie Antoinette`s elsker, og antagelig far til ham som senere ble Ludvig 17. Han planla og gjennomførte flere fluktforsøk for den franske kongefamilien etter revolusjonen. Von Fersen ble senere Riksmarskalk i Sverige, og drept av mobben under gravfølget til den danske prinsen som ble utnevnt til Sveriges Konge etter at Gustav 4 Adolf ble avsatt. Og selvsagt har Napoleons rival Jean Baptiste Bernadotte som etter hvert ble Kong Karl Johan av Sverige og Norge, en sentral plass i Napoleon-boken.

Verdens første supermakt
Den fascinerende historien om Romerrikets vekst og fall, er levende og godt beskrevet i Simon Baker sin bok som heter nettopp Romerriket. Baker gir oss en grundig og fin oversikt over fremveksten og fallet til verdens største nasjon og første supermakt. Ved å knytte trådene fra Pompeius den store, til Julius Cæsar, Augustus, Nero og Konstantin. Fra den spede starten av bystaten Roma, til ekspansjon fra England i Vest, til dagens Tyrkia, Lilleasia og Iran i øst. Fra storslagen dyrkelse av keisere og hedenske guder, til den viktigste kristningen i vår tid. Boken kunne vært gjort enda mer lesevennlig og pedagogisk med flere illustrasjoner av slag, grenser, osv. Men for all del – denne boken er et godt startpunkt for den som vil vite mer om vår verdens vugge.
Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar