Søk hos Faane

mandag 20. april 2009

Hatten av for Gro


Gro Harlem Brundtland feires for sine 70 år i dag. Uavhengig av politisk ståsted, og uansett hva man mener om hennes politiske reformer, fortjener hun all den hyllest hun kan få. Gro har vært viktig. Få Statsministere har vært mer ruvende i innenrikspolitikken, og ingen har satt større spor etter seg i internasjonal politikk. Hun har satt Norge på det internasjonale kartet, og gitt norsk politikk et kjent ansikt utad.
Som representant på Stortinget fra 1989-93, fikk jeg oppleve henne som statsminister på nært hold i tre år. Fra hun overtok etter Syse-regjeringen i 1990, til hun loset Norge inn i EØS-avtalen og forberedte EU-avstemningen. Det som da slo meg var hennes enorme energi, kraftfullhet og utstråling av vilje.
Men for oss som er interessert i politisk markedsføring, er det også andre ting ved Gro som man bør reflektere over:
I den tabloidiserte og strømlinjeformede politiske hverdagen, er det mange som tror at det er en forutsetning for en ledende politiker å ha en skarp tunge, gode replikker, og en folkelighet som appellerer til ”folk flest”.
Men Gro har vist at det kanskje er de som satser på TRYGGHET som merkevare, som får en varig posisjon og popularitet.
Gro er et meget godt eksempel på et politiker som brukte tid på å bygge seg opp. Fra å være kjent som ”kjeftesmella fra Bygdø” til å bli hele Norges ”Landsmoder”. Brundtland var verken kjent for å være karismatisk, demagogisk, en utmerket taler, en folkesjarmør eller nevneverdig populær, da hun overtok som leder i Arbeiderpartiet. Allikevel står hun igjen som den største og mest uslåelige politikeren i Norge siden Einar Gerhardsen.
Hva var hennes suksessoppskrift? Jeg vil svare at hun gjennom å bygge sten på sten skapte et inntrykk av trygghet. Hun investerte i sin politiske profil gjennom hardt arbeide, stolthet, pågangsmot, gjennomføringsevne, besluttsomhet og gjennomslag, og fikk betalt tilbake i trygghet og soliditet. Hvis vi skal velge noen som skal styre landet vårt, velger vi ikke da den vi føler oss tryggest med? Eller velger vi han som er kjappest i replikken? Eller som er folkeligst kledd? Jeg tror flesteparten går med den som man føler seg trygg hos. Det var Gros suksessoppskrift.
Trygghet og respekt kan være en vinneroppskrift flere politikere bør forsøke å forfølge.
Gratulerer med dagen!!!

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar