Søk hos Faane

tirsdag 28. april 2009

Panikk i Høyre?

Neste helg åpner Høyre sitt landsmøte i Oslo. Det er nok et møte partitoppene og –strategene nok imøteser med like mye frykt og usikkerhet, som med entusiasme og glede.

For rundt om i det ganske land ulmer det på grasrota. Et Høyre med respekt for seg selv, kan ikke leve med å vake i overkant av 10 prosent på meningsmålingene. Fortsetter trenden, vil partiet gjøre sitt dårligste valg noensinne.

Partilederen selv er også omdiskutert. Hvor er Jern-Erna blitt av? Har hun sjarmen og karismaen som skal til? Men foreløpig er ikke DEN diskusjonen kommet skikkelig ut i det offentlige.

Regjeringsdiskusjonen har også slitt på partiet. Ernas forsøk på å ri to hester, ved å holde fast ved at alle de borgerlige partiene bør samarbeide, er plagsom å forsvare for mange. For ute blant velgerne møtes Høyrefolk av et stort ønske om å slutte å slikke KrF og V oppetter ryggen, og i stedet se virkeligheten i hvitøyet og ta konsekvensen av at det er FrP og Høyre som er naturlige samarbeidspartnere. Andre tviholder på at veien til regjeringsmakt må inkludere mellompartiene, for ikke å skremme dem over til Ap for evigheten.

Samtidig må frustrasjonen også øke over at det som virker som en kraftig offensiv og tøffere profil, ikke gir seg utslag i flere velgere. Sjelden har vel Høyre vært oftere og hardere ute med utfall mot den sittende Regjeringen. I alt fra Akerstrider og Politistreiker, til Hijab-konflikt og krisepakker. Når Stoltenberg-regjeringen legger så mange snubletråder for seg selv, og økonomien skriker på en markedsøkonomisk kick-start, hvorfor i alle dager gavner ikke det Høyre???

Østfold Høyre tror de har funnet nøkkelen. ”Mener vi det samme som FrP i innvandringspolitikken, så vinner vi tilbake velgerne”. Det er et tema som vil vekke debatt på mange plan i Høyre.

Alt ligger med andre ord til rette for et landsmøte hvor partiapparatet kan overta regien, hvor landsmøtet kan komme ut av kontroll, hvor delegatene tar saken i egne hender, og hvor partiledelsen kan gå på både prestisjenederlag og direkte irettesettelse. Men kanskje sitter dannelsen så hardt i ryggmargen at Høyredelegatene klarer å svelge i seg selv disse sure pillene, og gjøre gode miner til slett spill til og med i denne situasjonen.

Hva er galt med Høyre?
Ingen sitter vel på den hele og fulle fasiten på det spørsmålet. Men noen observasjoner og refleksjoner kan man vel alltids gjøre seg. Uten dermed å si at dette er alle svar, og alle tenkelige utfordringer.

1. Er du utfordrer – oppfør deg som utfordrer
Høyre har fortsatt å oppføre seg som et statsbærende stort og dominerende parti, til tross for at de ikke lenger er det. Det skaper dessverre bare et inntrykk av å være veslevoksen, arrogant og bedrevitende. Det er når du ER markedsleder, at du kan OPPFØRE seg som markedsleder. Når du ER utfordrer, må du også OPPFØRE seg som utfordrer.

2. MÅ vinne verdiskapning
Høyres nøkkel til suksess ligger i næringspolitikken og verdiskapning. Velgerne har størst tiltro til Høyre når det er snakk om hvem som kan skape vekst og ha en god næringspolitikk, men når det gjelder å håndtere arbeidsledighet og nedgangstider svarer de samme velgerne at det er Ap de tror på. Egentlig er det helt ulogisk, men like fullt et dilemma Høyre må løse.

3. Den som går i andres fotspor, kommer aldri først
Det å forsøke å løpe etter andre og kopiere deres suksess-oppskrift, har aldri fungert. I valget mellom to like, velger man orginalen. Å forsøke å kopiere FrPs innvandringspolitikk, slik Østfold Høyre foreslår, er både taktisk og prinsipielt galt. Jeg har aldri vært tilhenger av at partier skal innta standpunkter fordi de er populære. Partier skal innta de standpunktene de mener er riktige, og så forsøke å overbevise velgerne om det samme. Dernest kommer det taktiske. FrP er det partiet med desidert størst troverdighet i innvandringspolitikken. Hvorfor i alle dager skulle velgerne stemme på Høyre, hvis de er enig med FrP?

4. Vis dere som personer - ikke maskiner
Det jeg aller mest savner i Høyre er engasjement. Høyrefolk høres dessverre alt for ofte ut som en særoppgave. Det er en grunn til at Høyre oppfattes som et parti med svært dyktige folk, men som allikevel ikke får oppslutning. Grunnen er at man ofte sitter igjen med et inntrykk av at det som sies ikke kommer fra hjertet, men fra hodet. Folk har tillit til Høyremenn og –kvinner som dyktige statsråder, ordførere, komiteledere, og gruppeledere. Det er stødige, ryddige, fornuftige, moderate, trauste og trygge folk. Vi overlater gjerne et departement eller en kommune til slike folk. Men vi lar oss ikke begeistre av dem. Vi rives ikke med, motiveres, engasjeres eller overbevises av dem. Fordi de ikke er motivert, engasjert eller overbevist selv kanskje?

5. Mot alt, eller for noe?
Høyre har vært flinke til å kritisere Stoltenberg-regjeringen. ALLE er flinke til å kritisere Stoltenberg-regjeringen. Men liker folk å høre om politikere som er MOT hverandre hele tiden? Det er vel og bra at Høyre er MOT mye av hva regjeringen gjør, men hadde det ikke vært herlig oppløftende å høre om noe Høyre er FOR? Når man er MOT noe, må jo det bety at man er FOR noe annet? Er det ikke mye mer positivt og engasjerende å snakke om hva man er FOR? Og vil ikke det bidra til at man får en diskusjon på Høyres premisser? En diskusjon om hva Høyre er FOR, og ikke en diskusjon MOT regjeringen? Jeg vet det er vanskelig å få en positiv vri på saker i en tabloid hverdag. Men med kreativitet og mot i virkemiddelbruken, er jeg sikker på at det kan la seg gjøre.

Godt landsmøte!
Blogglisten

3 kommentarer:

 1. Veldig bra, spennende tanker det er lett å kjenne seg igjen i. Tror Høyre kan finne mye lærdom i punktene her.

  SvarSlett
 2. Mye bra her, men klarer jo ikke la vær å peke på at Høyre ikke "vaker i overkant av 10 prosent" på målingene. Men de vaker rundt 14 (snittet i arpil viser 14).

  Høyre bør i denne valgkampen satse på å beholde den gode velgerstandingen sin på skatt og ellers framstå som det trygge valget på borgerlig side (09 blir fort en form for "trygghetsvalg"). Men jeg ville i tillegg kjørt fram skole maksimalt. Her står Høyre sterkt, og undersøkelser viser at dette er et tema som mange velgere vektlegger stert. Høyre har definitvt fått debatten over på sin banehalvdel her og har i tillegg en utmerket skolepolitiker i Eriksen Søreide.

  Lederdiskusjoner får man evt. ta etter valget. Jeg tror at Solberg vil overleve alt over 16, men med 14 eller under er det nok kjørt for henne. Men Høyres problem er ikke person, det handler mer om politikk.

  SvarSlett
 3. Jeg synes du har en veldig bra analyse over hva som er Høyres utfordringer. Det blir spennende å følge landsmøtet neste helg

  SvarSlett