Søk hos Faane

fredag 29. mai 2009

POLITIKERSKOLEN DEL 3: Personlig identitet


Forrige del av politikerskolen dreide som om geografisk og gruppemessig tilhørighet. Mao hvilke fylker og hvilke grupper man bør orientere seg mot for å sikre seg politisk fremgang.
I denne delen går vi nærmere inn på de mer personlige identitetsskaperne, slik som utseende, bekledning, mimikk, og andre personlige forhold som kan fremme eller bremse karrieren.


Bekledning:
Du trenger ikke være moteekspert for å kle opp en politiker. Tvert imot, det vil føre til den sikre undergang å ta motetrender med inn i politikken.


Tenk deg om Siv Jensen skulle kle seg som Mira Craig? Eller Erna kopiere Vendela? Eller hva med om Liv Signe Navarsete forsøke å kle seg som Charlotte Thorstvedt, og Dag Terje Andersen i baggy zagge-bukse og hettegenser? Hva med Kristin Halvorsen i korte skjørt med nettingstrømpebukse, Sponheim med Pimp-dress i P Diddy-style, eller Torbjørn Jagland àla Jan-Thomas-stil?


Nei – det hadde selvsagt gått galt. Ikke bare hadde det gått ut over troverdigheten til politikerne, det ville vært minst like ødeleggende for omdømmet til moteskaperne bak merkeklærne. Heikki Holmås kunne gjort like stor skade for Hugo Boss, som det Kristin Kirkemo gjorde for adidas-jobbebuksa, og David Toska for Dale Garn.


Det hjelper heller ikke å vente til det som er kjempetrendy ikke lenger er fullt så trendy. Da den svært lite urbane Gudmund Restad ble Finansminister i Bondevik-regjeringen, hadde han (eller hans kone?) funnet ut at det visstnok var trendy å ha dress, skjorte og slips i samme matchende jord-farve. Han hadde en mørk brun, og en mørk grønn som han skiftet på. Det falt ikke heldig ut.


Heldigvis har norske politikere et svært enkelt klesvalg; Det skal være nøytralt, se formelt ut men ikke dandy og fise-fint. Det skal definitivt ikke være dyrt og eksklusivt, og det må ikke være for outrert eller ta oppmerksomheten bort fra den lysende personligheten og de blendende argumentene....


Dermed er svaret enkelt:

Herrene handler dress på Dressmann, og kvinnene handler den berømte DRAKTEN!


For den avanserte – noen flere tips:
Kvinnenes drakt kan gjerne være fargesterk, og gjerne gi assosiasjoner til partiets egen farge. Den bør utsmykkes med en enkel bluse og diskret smykker. Ikke store øreanheng eller voldsomme diamanter. Kanskje en liten brosje eller parti-pinn, for den litt vågale.


For mannen er det ennå enklere. Dressen bør være ensfarget, (Nei – skinnlapper på albuene eller jakkeslaget er IKKE et utslag av folkelighet!!!), og striper bør unngås fordi de ”sklir ut” dersom du er så heldig å komme i nærheten av et TV-kamera. Skjorten er lys (hvit eller blå). Slips kan droppes dersom det er et uformelt miljø du er i, men skal definitivt ikke erstattes med tørkle i halsen!. På fritiden (f.eks. om du intervjues på hytta, utenfor hjemmet en sen kveld, eller i en hjemme-hos-reportasje) kan dressjakke erstattes med en kledelig V-genser.


Antrekkene kan på en moderat måte krydres med noe som gir partiassosiasjoner, men overdriv ikke. Grilldress egner seg best på camping – ikke på en FrP-er på valgmøte, og Sp bør legge igjen FK-capsen når våronna er unnagjort.


Er du fortsatt veldig usikker på klesvalg, la det alltid henge et bilde av Gro og Kåre ved garderobeskapet ditt. Da bommer du aldri.

Venner
Fortell meg hvem du omgås, og jeg skal si deg hvem du er!


Her er det mange politikere som synder. Det hjelper ikke hvor folkelig og rølpete vi tror Party-Trond er, når han går hen og er fadder for barna til Märtha og Ari. Og det å henge med Celina Middelfart er heller ikke noe Folk Flest gjør, Siv!. Jan Simonsen bommet grovt da han tok med sin tsjekkiske mannlige stripper-venn på Stortinget. Og han gjentok brøleren da han pleiet omgang med en utlending som var i søkelyset for attentatet mot William Nygaard. Da treffer Gro mye bedre ved å ha Nelson M, Hillary C, Madeleine A, og Kofi A som sine omgangsvenner. Slikt er det virkelig schwung over!


Hvem man kan omgås er også individ-avhengig. Du skal ikke se bort fra at det er lettere for Siv å bli sett på byen med Jan-Thomas, enn det er for Dagfinn Høybråten. Og om en Kulturminister tok med Tone Damli Aaberget ut på middag for å diskutere musikkens plass i norsk kultur, ville nok Kulturminister Åse Klevelands motiver vært mindre mistenkeliggjort enn om Kulturminister Giske gjorde det.

Neste del av politikerskolen: Del 3 b) - Personlig identitet - forts...


Blogglisten

4 kommentarer:

 1. He he he! Perlekjede/øredobber er obligatorisk i Høyre, mens papegøyeøredobber eller en mono-dobb med fjær fungerer fin-fint i SV :-)

  SvarSlett
 2. Jeg nekter å tro at Kåre handlet på Dressmann!

  SvarSlett
 3. Du glemte å advare mennenen mot den klassiske tabben: Lys dress i mørkt selskap.

  http://media.aftenposten.no/archive/00033/null_33516a.jpg

  Å møte pressen i underbuksa er heller ikke vanligvis å anbefale, ikke engang om det skjer på eget tun:

  http://www.vg.no/bilder/bildarkiv/1106291638.30853.jpg

  Sosialistiske menn kan dog med fordel gjerne skeie ut med rødt slips en gang i blant, særlig på 1.mai og valgkamptilstelninger.

  http://www.bellona.no/imagearchive/jens_stoltenberg_ap_landsmote.jpg

  SvarSlett
 4. Jeg venter spent på fortsettelsen av politikerskolen!

  SvarSlett