Søk hos Faane

onsdag 18. august 2010

Eggende Egeland

BOKANBEFALING:


Som et ”must” har jeg lest gjennom Tom Egelands tre eventyrlige bøker om arkeologen Bjørn Beltø. De trenger slett ikke leses som en trilogi, men står utmerket godt på egne ben hver for seg. Bøkene kan ikke anbefales varmt nok til alle elskere av krim, science fiction og mystikk. Her er det i overflod av mysterier, spenning, overraskende vendinger, ukjente motiver, spennende miljøer, og nye oppdagelser. Alt ført i pennen på en svært eggende, intensiv og spennende måte, som suger deg fra side til side – fra kapittel til kapittel.

Å lese alle tre i ett, slik jeg har gjort, gjør deg kanskje litt ør av alle relikvier, skjulte spor, mumier, hellige graler, mytologiske sekter, gravkamre og hemmelige skatter, papyrusruller, guder, engler, djevler, demoner og de merkverdigste hemmeligheter. Men Egeland gjør det hele så lettbent og sitrende spennende at du lett kommer inn i både fremmede begreper og merkelige navn.

Egeland drar oss lekende lett gjennom tid, sted og rom. Fra nåtidens nevrotiske og sære helt, albino-arkeologen Bjørn Beltø, til vikingetokter, førkristen tid, egyptiske faraoer, babels tårn, pyramider, til Vinland og spanjolenes oppdagelser av Amerika. Stavkirker i Norge, hemmelige klostre i Italia, palasser og hemmelige organisasjoner. Alt beskrives like levende og troverdig.

Og alt er tvinnet sammen i en intellektuell blanding av fiction og fakta. Hvor bibelhistorie og kjente myter på en troverdig måte flettes inn i historien og Bjørn Beltøs eventyr.

Sirkelens Ende er den første boken om Beltø fra Egeland. Den overgår Da Vinci koden, og kom til gjengjeld også ut FØR verdens-selgeren til Dan Brown. Den starter med en utgraving i Østfold, og som vikler både Bjørn Beltø og hans stefar inn i historien. Den avdekker både personen Beltø og årsaken til hans anstrengte forhold til sin mor og stefar. Beltø er en særdeles sær, sta og egenrådig arkeolog, som er mistenksom overfor de fleste. Det skal vise seg å komme godt med. Hans mistenksomhet får han til å stjele et gullskrin som utgravingen avdekker, og dermed starter jakten på Beltø, gullskrinet, mysteriet og løsningen.

Paktens voktere er kanskje en enda mer fantasifull thriller. Her lar Egeland alle hemninger fare over bord i den elleville thrilleren. Her tar han oss med til hemmelige symboler og tegn i norske klostre og stavkirker, nyoppdagede manuskripter beskyttet av Snorre på Island, vikingeplyndringer i Egypt, og en egyptisk yppersteprest bortført til Norge. Han syr norrøn mytologi sammen med kristne symboler og førkristen egyptisk religion. Og vi jakter til slutt på en mumie som har tatt veien fra Egypt til mellom-Amerika, via Norge, og som vil forandre hele verdenshistorien. Og på veien møter vi selvsagt mange som vil beskytte hemmeligheten og andre som vil ikke ønsker at historien skal endres.

Lucifers Evangelium er den siste Beltø-boken til Egeland. Boken starter med noen svært blodige drap i Kiev, og som fort sprer seg til Oslo, hvor Beltø kommer i besittelse av et ukjent evangelium som noen går over lik for å få fatt i. Beltø blir hovedmålet til en skjult sekt av religiøse fanatikere som tror evangeliet kan påkalle armageddon. Mens Beltø selv blir jaget, jager han selv på sannheten. Og hans mistenksomhet gjør at han ikke vet hvem han kan stole på. Den hemmelighet han sitter på er større og mer uvirkelig enn han kan forestille seg. Og det fører Beltø til både Vatikanet, til oppdagelsen og utgravingen av Babels tårn, og praktisk talt til alt mellom himmel og helvete.


God leseglede!

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar