Søk hos Faane

torsdag 12. august 2010

Om MonsterMas og OrdMakt

Det er blitt gjort et stort poeng av at konstruksjonen og introduksjonen av ordet ”Monstermast” bidro til å påvirke utfallet av debatten rundt luft- vs sjø-strekk i Hardanger, og mediene har fått på pukkelen for ukritisk bruk av ordet. Dette er selvsagt ikke noe nytt fenomen. Ord gir makt, og kampen om å vinne begrepene har alltid vært sentral i retorikkens kunst.

Politikere og media – ja alle som lever av formidling av ord – er ute etter å forenkle, fargelegge, billedliggjøre og pedagogisere sine budskap.

Noen ganger handler det om å forenkle språket. Ord som ”handlingsregel” og ”solidaritetsalternativet” er forsøk på å lage begreper som kan brukes i stedet for den litt mer kompliserte forklaringen. Så kan man diskutere hvor vellykket slike begreper er, når det stort sett kun er et fåtall som vet hva begrepene betyr.

I forbindelse med Hardanger-diskusjonen, er det imidlertid et annet utgangspunkt for bruk av nye og oppkonstruerte ord – kampen om å vinne diskusjonen og å få opinion og media over på sin side. Og her har åpenbart motstanderne vært langt flinkere enn tilhengerne.

Monstermast” er et glimrende eksempel på et godt begrep. Det klinger, huskes, er enkelt, gir umiddelbare assosiasjoner, og står bra i en avistittel. Mao har begrepet alle forutsetninger for å påvirke debatten og å fungere optimalt som maktord.

Det finnes en rekke andre eksempler både på gode og dårlige maktord. Thorbjørn Jagland hadde en unik evne til å oppkonstruere ord som IKKE fungerte. ”Det norske hus” er vel det mest velkjente.

Tradisjonelt har venstresiden i Norge vært langt flinkere enn høyresiden i å introdusere slike begreper, selv om Jagland altså er et eksempel på en som ikke fikk det til.

Å skyte på media for å adoptere slike begreper, blir å skyte på pianisten. I stedet bør vi andre lære oss til å benytte de samme virkemidlene. I USA har motstanderne av arveavgift klart å innarbeide begrepet ”Death Tax” og ”Death Duty” som begrep. Høyre og FrP har gjort spede forsøk på å snakke om døds-skatt i Norge, uten at det har festet seg noe særlig hos noen. Mens Carl I Hagens bruk av ARK om NRK kanskje er et litt mer vellykket eksempel.

Uansett: At ordmakt er viktig for å få reell makt – det er verken nytt eller overraskende. Høyresiden bør lære av MaktOrdMakerne på venstresiden!

Blogglisten

2 kommentarer:

  1. Den såkalte "rødgrønne" regjeringen har jo lykkes med å få nettopp dette navnet i media, til tross for at de ikke er særlig grønne. Det er kanskje et vel så godt eksempel på vellykket, misvisende navnebruk som "monstermast"... :-)

    SvarSlett
  2. Hei Bjørn! Jeg synes de er mer enn "grønne" nok jeg!

    SvarSlett