Søk hos Faane

tirsdag 7. september 2010

Bør vi få kikke Kongen i kortene?

VG har hatt suksess med å avdekke at gaver til offisielle representanter for Norge har havnet andre steder enn de burde ha havnet den siste uken. Nå går avisen på med krum hals, og forsøker seg på kongehuset. Men Kongehuset ønsker imidlertid ikke å offentliggjøre hvilke gaver man får og fra hvem, i følge dagens VG. Jeg tror vel ikke vi har så forferdelig stort BEHOV for å vite hva Kongen og Dronningen mottar på sine mange representasjonsoppdrag, men åpenhet er et prinsipp som skal gjennomsyre alle andre deler av offentlig virksomhet. Er det da noen grunn til at Kongehuset er unntatt fra regelen?

"Det offentlige" - dvs alt fra Konge og Dronning, til Statsminister, Statsråder, Stortingsrepresentanter, embetsverk, ordførere og ansatte i kommuner og fylker er satt til å gjøre en jobb for oss som utgjør Norge. De er valgt til å representere oss, og til å gjøre en jobb på våre vegne. Vi har alle vært med på å gi dem makt og innflytelse, på våre vegne. Vi har gitt dem en tillit. Gitt dem i oppdrag å handle på fellesskapets beste.

Som motytelse for å gi fra oss ansvar og myndighet til disse personene og institusjonene, har vi kun ett eneste krav. - Åpenhet. Denne åpenheten er helt avgjørende for at vi skal kunne vite med sikkerhet at ingen av dem bruker makten på gal måte, imot våre interesser, eller til egen fortjeneste. Uten denne åpenheten - ingen tilllit - og uten tillit - ikke noe grunnlag for den makten vi har gitt dem.

Så enkelt er prinsippet. Og derfor skal offentlighetsprinsippet gjennomsyrer det offentlige Norge. Det er offentlighetsprinsippet som er HOVEDREGELEN, og det skal viktige grunner til for at innbyggerne i Norge IKKE skal få vite hva som skjer. Det kan være personvernhensyn, sikkerhetsspørsmål, eller økonomiske interesser som gjør at vi ikke kan få "alt". Men i utgangspunktet har alle krav på å få vite hva det offentlige driver med, hvilke saker de behandler, hvilke avgjørelser som fattes, hvordan de finansieres, osv.

Derfor er det også avgjørende at vi har innsyn i saksgang i offentlige etater. At vi vet hva slags økonomiske interesser politikere har, og hva slags gaver som mottas i embets medfør.

For dersom vi skal ha tillit til de vi har valgt til å styre, så må vi vite at de ikke tar valg fordi de har mottatt en gave, en fordel eller på annen måte er blitt påvirket av økonomiske goder.

Og derfor blir det alltid kastet et mistenksomhetens slør over de som nekter å være åpne. De som forsøker å unndra seg denne åpenheten, uten noen som helst plausibel grunn, blir automatisk møtt med spørsmålet om hva man har å skjule.

Burde det så være noe annet krav til åpenhet i kongehuset enn overfor annen "offentlig virksomhet"? Jeg kan ikke se noen gode grunner til det. Også kongehuset er avhengig av tillit fra befolkningen. Tillit er ikke noe man får i kraft av sitt embete. Det er noe man hele tiden gjør seg fortjent til.

Og heller ikke et kongehus er utenfor interesse for folk som ønsker å benytte økonomiske incentiver for å oppnå noe. Selv om kongehuset ikke har direkte makt i Norge, vil det selvsagt være av interesse for enkelte å stå på "god fot" med kongefamilien.

De som avfeier dette med at det er den sedvanlige norske nysgjerrigheten og kikkerkulturen som gjør seg gjeldende, forenkler problemstillingen voldsomt. For meg er det ikke viktig å vite HVA kongefamilien mottar fra utenlandske ambassader, firmaer de møter i utlandet, eller andre. For meg er det viktigste at jeg vet at det ikke er HEMMELIG.

Kongehuset har ikke noen god historie når det gjelder åpenhet rundt sine økonomiske interesser. Det vakte oppsikt for noen år siden, da det fremkom av Kongen hadde tjent penger på å videreselge biler innkjøpt med de særlige avgiftsfrittak som kongehuset har. Det var heller ikke kongehusets fortjeneste at man fikk større åpenhet rundt kongehusets regnskaper og budsjetter for noen år tilbake. Det var vel mer motvillig enn med glede at den åpenheten ble innført. Derfor synes jeg også at den stengte døren som VG møtes med dessverre ikke er overraskende.

For jeg tror at også kongehuset ville tjent på å vise åpenhet.


Blogglisten

11 kommentarer:

 1. Kongehuset burde i all anstendighets navn betraktes som vanlige statsansatte. Alt med spesielle privilegier burde forlengst vært slutt.

  SvarSlett
 2. bulle er en landsforeder som spotter Konge og fedreland. Å være kongelig er neppe noe privilegium. Det må være et hardt liv når alle (uten om slike som deg)vil ha en bit av deg. Kongehuset betyr svært mye for flertallet i Norge, men skader ikke hverdagen for landsvikerene (slike som deg) Min niese døde av kreft for flere år siden, men før hun døde fikk hun hilse på Kongen som besøkte de syke. Hun levde på dette til siste slutt, og de andre pasientene syntes også dette var stort. H.M. Kong Harald har vervet som Kreftforeningens høye beskytter. De andre kongelige har også verv i svært viktige samfunssaker. Dette handler mye om symbolikk, engasjemang til å påpeke samfunnsproblemer samt det å gi mennesker håp og glede. Det er bare å se hvordan kongehuset blir mottatt på sine reiser rundt i distriktene. Jeg er stolt over leve i et land der vi har nøytrale men symbolske monarker som folk flest kan være stolte av. Vi har en flott kongefamilie.

  SvarSlett
 3. Ikke glem at kongefamilien også er flotte representanter for Norge ute i verden også. Mange land ser opp til vårt flotte og liberale kongehus. Helt topp at Håkon giftet seg med en alenemor :-) Det hadde ikke blitt den samme stasen med president Jens/Erna/Siv

  SvarSlett
 4. Hold kongehuset borte fra dette! At korrupte politikere settes under lupen er ikke mer enn rett og rimelig men kongehuset er kongehuset hører folket til uansett og må få motta sine gaver i fred. Allslag...

  SvarSlett
 5. Kongen er den formelt øverste leder i den Norske stat, for De væpnede styrker og den Norske kirke (så umodent demokrati har vi ..).

  Kongen har i høyeste grad makt. Mer makt enn de fleste politikere faktisk. Kongen sitter gjevnlig i “kongen i statsråd”, er innside med de innerste sirklene i maktens korridorer i Norge. Kongefamilien arrangerer statsselskaper, legger opp reiseruter og “kaster glans” over ulike arrangement i inn og utland. Dette gir en stor markedsføringsverdi for de personer og bedriftene som får nyte godt av dette.

  Denne familien åpen tilgang til media for alle PR-fremstøt de måtte finne på for å drive sin egen business.

  For slike personer som i høyeste grad er i offentlige stillinger, bør allmenne regler mot korrupsjon være ufravikelige.
  Selvfølgelig skal man ikke motta store og dyre gaver til personlig bruk. Gavene er gitt til disse menneskene i egenskap av at deres statsposisjon. De ville aldri ha mottatt disse om de ikke hadde hatt disse stillingene. Hvorfor gir noen slike gaver til kongefamilien? Tanken KAN jo være at gaven huskes når man skal fordele fortjenestemedaljer eller når de sitter i “kongen i statsråd”, eller planlegger sin neste reiserute. Bare at det KAN være slik, bør få varselklokkene til å ringe.

  Det norske folk har rett til å vite hva alle medlemmer i kongefamilien har mottatt, i kraft av sin stilling, – som de i dag regner som sin private eiendom?

  Dette er en av de rikeste familiene i Norge, som i høyeste grad har beriket seg på sin posisjon.

  SvarSlett
 6. Takk for mange kommentarer. Det er bra at debatten engasjerer.
  Jeg synes imidlertid ikke vi skal blande inn i diskusjonen om hvorvidt det er bra eller dårlig med et kongehus, eller om de gjør en god eller dårlig jobb. For meg er det en helt annen debatt, og irrelevant i forhold til om også kongehuset skal vise åpenhet i sine økonomiske forhold. Det synes jeg et kongehus skal gjøre uansett. Og jeg tror også kongehuset selv ville tjent på å vise en slik åpenhet

  SvarSlett
 7. Det er relevant å trekke inn kongens/kongefamiliens maktposisjon i Norge. Det å karrakterisere gavemottak som korrupsjon, betinger at gavemottaker sitter i en maktposisjon, at gavemottaker drar personlig fordel av gaven, og at gavegiver har noe å tjene på å gi gavene. Alt dette virker å være oppfyllt i tilfelle kongehuset.

  Skaugum ble f.eks for en stor del gitt i gave av en "privat velgjører": I 1929 solgte Wedel Jarlsberg sin eiendom Skaugum til kronprins Olav for kr. 120 000. Det var lenge antatt at Skaugum var en bryllupsgave til ronprinsparet, men i 2009 ble det avdekket at Kong Haakon måtte betale for overdragelsen. Taksten var på kr. 550 000.[1]. Det vil si at kongen fikk kjøpt eiendommen for ca en 1/4 av hva den var verdt, og at 3/4 av verdien var en gave.

  Kongehuset regner i dag Skaugum som sin private eiendom. Dette er et gammelt eksempel, men tallrike gaver har vært gitt/gis til kongehuset. Det norske folk er interessert i å vite om medlemmene i kongehuset ser på disse gavene som statens eiendom, eller sin private eiendom.

  Dette er "tepper fra Afghanstan" x 100.

  SvarSlett
 8. Nå synes jeg det går over stokk og stein. Har ikke VG noe annet å skrive om? Gavesaken er forlengst oppbrukt som nyhetssak, og hvorfor skal kongehuset blandes inn i dette? TULL.
  En annen side av en slik sak VG heller bør ta opp er: Hva får journalister for å fortsette å skrive om slike idiotiske saker? Er det den norske misunnelsen som kommer til overflaten??

  SvarSlett
 9. "" Nå synes jeg det går over stokk og stein. Har ikke VG noe annet å skrive om? Gavesaken er forlengst oppbrukt som nyhetssak, og hvorfor skal kongehuset blandes inn i dette? TULL.
  En annen side av en slik sak VG heller bør ta opp er: Hva får journalister for å fortsette å skrive om slike idiotiske saker? Er det den norske misunnelsen som kommer til overflaten?? ""

  kan ikke si meg mere enig.
  angrepet på vår monarki, kan i dette tilfelle kun oppfattes som evneveik journalistik, og et hån mot vår kongefamilie.
  husk.. de er verken folkevalgt eller statsansatte som er betalt av du og jeg..

  la Kongehuset være i fred, og finn en annen jobb om du ikke evner bedre som journalist..

  SvarSlett
 10. De Kongelige ER ikke som oss andre! De står til offentlighetens disposisjon hele tiden. Hvor går skillet mellom privat og offentlig hos en Konge?
  Hva er gave gitt privat og hva er gave gitt som statsoverhode?

  Det er VÅRT ønske at vi har en Konge! La ham og familien ha et lite snev av privatliv.
  Det er tross alt liten grunn til å smøre en konge uten noen form for makt!

  SvarSlett
 11. Hva får noen her til å tro og mene at såkalte "Kongelige" ikke ER som alle oss andre? Det er vel noen århundrer siden folket "gikk på" historien om at de er halvguder som folk skal se opp til?

  Fakta er at de er akkurat like vanlige mennesker som deg og meg. Forskjellen er at en hel del mennesker rundt dem ser på dem som noe annet og spesielt.

  De tenker vel i sitt stille sinn: Ja, ja .... dersom folk vil fortsette å gi oss all denne apanasjen og alle disse gavene, så får vi vel fortsette å spille denne rollen da.

  ...Vi får bare håpe det ikke kommer et lite barn som ser at "Keiseren ikke har noe klær", "De er jo bare helt vanlige mennesker" :-)

  SvarSlett