Søk hos Faane

fredag 3. september 2010

Ripe i Støre-teflonen

Noen afghanske tepper er i utgangspunktet ikke noe å rope høyt om. Men forskjellsbehandling mellom politikere og "vanlige folk" kombinert med dårlig dømmekraft - det blir en kraftfull spikersuppe som kan lage riper i teflonbelegget til utenriksministeren. Selv om regjeringen har håndtert teppekrisen på en god måte, smiler nok Trond Giske langt bredere enn Jonas Gahr Støre i kveld.La det være sagt med en gang - jeg har sans for Jonas Gahr Støre - noe jeg vel deler med svært mange i Norge. Jonas Gahr Støre er en ryddig, dyktig og skikkelig politiker. Det har vært han aller største force, men også hans største utfordring. Han har vært så til de grader skikkelig, at det er brukt mot ham. Er er for skoleflink, er for god i fransk, er for rik, for vellykket, for kjekk og for verdensvant til å bli en ORDENTLIG arbeiderpartimann. Derfor har han tatt på seg styreverv i Oslo AP og vist engasjement i andre saker enn bare utenrikspolitikk, for å vise at han har noe mer å tilføre. - At han er kapabel til å overta stafettpinnen etter Jens Stoltenberg både som partileder og statsminister. Han har gjort så mye riktig - og opptrådt så ryddig, at han har fått et teflonbelegg hvor intet hefter, eller noe henger seg fast ved ham. Dette ble kronet med koselige hygge-intervjuer i forrige uke i forbindelse med hans 50års dag.

Så kommer teppe-historien. Ikke at det er noe å skrike om at en utenriksminister har fått noen skarve tepper fra en annen utenriksminister. Det er vel naturlig at man overrekker gaver når prominente gjester besøker landet. Jeg vil anta at det er ren og skjør høflighet, uten noen mistenkelige motiver bak. Og jeg vil jo anta at Jens og Jonas har delt ut både det ene og det andre trollet, selbugensere, porselenstallerker eller hva det nå er man deler ut til utlandske ministere på besøk i Norge. Og ikke er det så alvorlig farlig at ett og annet av disse teppene har havnet på de Størske gulv, fremfor å støve ned i et departementalt lager. Han har tross alt betalt halve prisen av takst for dem. Så det er jo ikke akkurat underslag. Og reglene har han jo fulgt. Hvorfor alt dette maset da? Kan han ikke få tråkke på afghansk kulturarv hvis han vil?

For det første så har saken avdekket at det på enda ett område finnes ett sett regler for politikerne, og ett sett for oss andre. Næringslivet kan ikke ta med sine kunder på ett kulturarrangement engang, uten at man risikerer å bli hengt ut for smøring og korrupsjon. Selv en vinflaske til 2-300 kroner som julegave til kunder er på kanten og mistenkelig. Men for statsråder har det altså vært et eget regelverk som setter denne typen gaver i et system. Hvor gaver til tusenvis av kroner kan "kjøpes ut", ved å oppgi fordelen til beskatning.

For det andre, så går det an å la være å utnytte et system som er galt, bare fordi man har anledning til det. Men det er altså forskjell på hva som er JURIDISK riktig, og hva som er MORALSK klokt. Og her har Støre begått en av sine aller første tabber. For det vitner faktisk om manglende dømmekraft, å utnytte et system som til de grader er urimelig. Det burde vært forventet at en klok statsråd har en ryggradsrefleks som sier at det ikke er riktig å utnytte dette regelverket.

I tillegg skal vi ikke underslå at den gode norske misunnelsen også spiller inn. Tepper til 30-40.000 kroner er det ikke mange nordmenn som har i sitt hjem.

Støre har håndtert avsløringen bra, og regjeringen har sporenstreks endret reglene. Tepper og klokker blir tilbakelevert, og dette kommer ikke til å utvikle seg til noen politisk skandale. Men for Støre kan dette ha blitt den første alvorlige ripen i teflonbelegget.

For det spørs om ikke Støres prosjekt med å proletarisere seg selv har fått et skudd for baugen. Og hans politiske profil og prosjekt i Arbeiderpartiet kan ha blitt satt kraftig tilbake. Det spørs om han ikke har tatt to skritt tilbake i forhold til å gjøre seg mer spiselig på venstresiden i Arbeiderpartiet.

Afghaner-teppet var sikkert godt å gå på, men det kan fort vise seg å ha blitt en spikermatte. Og den som kan stå i skyggen å smile er Trond Giske..

Verdens Gang har forøvrig i kveld tatt en runde hos de politiske kommentatorene. Konklusjonen er enstemmig og kan leses HER

Blogglisten

2 kommentarer:

  1. Kanskje en liten ripe i lakken, men dårlig smak har han som vil ha disse "glorette" teppene i sitt hjem.

    SvarSlett
  2. Gransk hele denne sosialistiske gjengen
    Ikke bare i Norge men kontroller bank konti i alle disse landene hvor de har bestilt varer eller gitt finansieelstoette.

    SvarSlett