Søk hos Faane

torsdag 2. september 2010

Tippe-skandalen: For viktig til å bli tatt?

Av og til hører vi at enkelte er "for store til å falle". Underforstått; vi kan ikke la store, viktige institusjoner gå til grunne eller smake konsekvensene av sine handlinger, fordi det vil gå ut over så mange andre. Det mest kjente av de nyere eksemplene er vel boliglångiverne i Freddie Mac og Fanny May som ble reddet av de amerikanske skattebetalerne, for å unngå å sende tusenvis av amerikanere rett på gata. Her hjemme synes det som om Norsk Tipping skal slippe unna ut fra samme logikk. Konsekvensene av å grave for mye i Norsk Tipping er visst for stor for mange viktige personer til at man tillater det.I går kom Norsk Tipping med sin interne gjennomgang av selskapets hemmelige avtaler, ukultur, skinntransaksjoner og mistenkelige bindinger mellom tidligere ledere og nære bekjente og forretningsforbindelser. Det som på vanlig dagligtale heter korrupsjon.

Rapporten er ikke lystig lesing. Her avdekker man mistenkelige transaksjoner i forbindelse med et engasjement i Sri Lanka. proforma transaksjoner, ledere som ikke erklærer seg inhabile når millionkontrakter tildeles nære venner og folk man har felles forretningsmessige interesser med. Ikke nok med dette. En person har mottatt 650.000 kroner fra en av Norsk Tippings underleverandører, uten å kunne redegjøre skikkelig for hva pengene dreier seg om. Og ytterligere en ansatt har mottatt 350.000 kroner fra den samme underleverandøren. Dette er endog en ansatt som var ansvarlig for å tildele kontrakt til det firmaet som betalte pengene!

Brudd på god forretningsskikk, ukultur og uryddighet, er blant karakteristikkene granskerne bruker om Norsk Tipping.

Hadde en slik granskningsrapport blitt fremlagt om et hvilket som helst annet firma i Norge, ville de involverte blitt politianmeldt, avskjediget på dagen, styret hadde måttet ta sin hatt og gå, og det ville blitt full offentlig granskning.

Men ikke i Norsk Tipping!!!

Til tross for at ansatte i Norsk Tipping har fått penger fra et firma som fikk millionkontrakter med Norsk Tipping, beholder begge jobben sin i Norsk Tipping!!! Og til tross for at rapporten slakter forretningskulturen i Norsk Tipping, og avdekker forhold som burde vært politietterforsket, så mener Norsk Tipping seg ferdig med saken!

Hva er det med Norsk Tipping som gjør at selskapet kan fortsette sin mafialiknende virksomhet uten at noen slår alarm og stopper dem?
  • Er det fordi de deler ut milliarder til norsk idrett, kommunale idrettsanlegg og kulturliv at ingen tør ta dem?
  • Er det fordi de er en av Norges største annonsører at mediene ikke tør strekke dem skikkelig?
  • Er det fordi Norsk Tipping er Norges skalkeskjul for å ha monopol på spillautomater og tipping, at politikerne ikke tør røre ved dem?

Eg berre spyr!


Blogglisten

1 kommentar:

  1. så gikk det som det måtte gå...
    fikk følgende melding på twitter:
    "Norsk Tipping AS is now following you on Twitter!"

    SvarSlett