Søk hos Faane

mandag 6. september 2010

Utrydningstruede rikinger

Når næringsgrunnlaget for en art i dyreriket forsvinner, forsøker dyrene å finne seg nye områder hvor bestanden kan overleve. Norsk storvilt har funnet seg nye jaktmarker i London, Sveits, Caymanøyene og Monaco. I Norge blir de jaktet og forfulgt, og livsgrunnlaget blir for spinkelt.

Utrydningstruet I
Utrydningstruet II
VG bringer i dag oversikten over alle de norske milliardærene som har flyktet til utlandet. 90 milliarder kroner har de tatt med seg til nye og bedre jaktmarker.

Nå er VGs oversikt litt vel enkel og tabloid. Mange av milliardene rikingene har i formue, er fortsatt plassert i næringsvirksomhet i Norge, og en del av dem har faktisk også flyttet hjem igjen. Men dette rokker ikke ved at dette på sikt vil være et alvorlig problem for Norge.

Når de som eier kapital ikke lenger er i Norge, får de avstand til norsk næringsliv og det som skjer i landet. Dermed vil de heller investere andre steder. Norske arbeidsplasser, norske bedrifter, og norske underleverandører til de store lokomotivene som rikingene eier, vil få en dårligere utvikling enn de ellers ville fått.

Geparden er utrydningstruet. Den har vært et yndet jaktobjekt, og store forekomster av hyener tar byttet som geparden nedlegger. Det hjelper ikke å være verdens raskeste, når du blir jaktet og fratatt mat.

Men når geparden forsvinner får også hyenene et problem. Da må de nemlig starte å jakte selv….

Blogglisten

1 kommentar:

  1. Jeg er nok redd for at våre hjemlige hyener er ute av stand til å jakte, såvel som noe annet nyttig. La dem sulte :)

    SvarSlett