Søk hos Faane

tirsdag 29. mars 2011

Fatal delusion

Sjelden har så få gjort så mye galt for så mange, som da 19 stortingsrepresentanter fra Høyre tok jomfrudommen på det norske personvernet. Høyres DLD-JA vil få større negative konsekvenser for partiet enn de aner!Tapte skanser
Erna Solberg kan tute om sine forhandlingsresultater med Arbeiderpartiet i DLD-saken så mye hun bare orker. Fakta er at ved å gå til sengs med AP om å innføre datalagringsdirektivet så er en barriere brutt – en barriere som ikke kan bygges opp igjen. De 19 stortingsrepresentantene fra Høyre som dannet flertall for at Stortingsgruppen skulle forhandle med Ap, og som nå har endt i et DLD-JA, har de facto tillatt prinsippet om at samfunnet kan masseovervåke alle nordmenn. Om dette skal lagres i 6 eller 12 måneder, og om hva slags prosedyrer som skal gjelde for tilgang til opplysningene, er selvsagt bare praktiske forordninger som det i ettertid er lett å endre. Overvåkingssamfunnet har fått verktøyet sitt, og dataene er lagret. Selvsagt vil det da bli nærmest umulig for de 19 fra Høyre å argumentere mot å bruke opplysningene i kriminalitetsbekjempelse. Man trenger ikke være synsk for å se at det bare er et spørsmål om tid før både bruken og tilgangen til opplysningene utvides. Høyre har bundet seg til et skjebnefellesskap med AP, og er bastet og bundet. Diket er åpnet, og da er det ingen vei tilbake!

Tapte talenter
For Høyre som parti kan også beslutningen bli særdeles skadelig. Dessverre er det vel slik at den vanlige velger ikke er så forferdelig opptatt av datalagring, og noen flukt fra partiet på meningsmålingene vil dessverre ikke skje. Jeg sier dessverre – for det ville antagelig være siste vei ut for å få partiledelsen til å innse sin misère.

Men på lengre sikt er det faktisk mer alvorlig at Høyre nå risikerer å miste en rekke av sine engasjerte, ideologisk bevisste, skolerte, og talentfulle mennesker. Det er vel første gang på svært mange år at Høyre har hatt en viktig prinsipiell debatt internt. Og svært mange av de unge som skal utgjøre Høyre i fremtiden har engasjert seg sterkt mot datalagringsdirektivet. Det er ikke det at disse menneskene har lidd et nederlag i partiet som er avgjørende – det må alle politisk engasjerte mennesker lære seg. Det som er forbitrende og demotiverende for disse folkene er at de jo faktisk VANT debatten i partiet. Det var et klart flertall i partiorganisasjonen mot DLD. Allikevel overprøvde de 19 i Stortingsgruppen dette standpunktet og tok en beslutning på tvers av partiorganisasjonen. Det de unge talentene nå spør seg om er selvsagt hvorfor de skal engasjere seg i et parti som gir blaffen i standpunktene deres og i et flertall i organisasjonen? Det betyr altså ikke noe å engasjere seg. Det betyr ikke noe at man har vunnet debatten.

Tapte illusjoner
Høyre generelt, og Unge Høyre i særdeleshet har de siste årene igjen kommet på offensiven blant unge liberale høyreorienterte ungdom. En posisjon de har manglet i mange år. Jeg er dessverre redd for at partiet nå tar lysten, motivasjonen og interessen fra dem. De står igjen som desillusjonerte og demotiverte talenter som heller bruker kreftene andre steder. Det er i så fall et enormt tap for Høyre.

Tapte posisjoner
Høyres DLD-ja gjør også sitt med den posisjonen og profilen partiet har hatt i saker om personvern. Partiet har opparbeidet seg gjennom mange tiår en sterk posisjon som forsvareren av individets frihet og enkeltmenneskets beskytter mot staten. Denne profilen er nå enkelt og brutalt brutt ned. Det skal mye til for at partiet etter dette kan snakke med troverdighet om disse spørsmålene igjen. De har altså ikke bare gitt fra seg en enkeltsak, men gitt bort sin troverdighet på et helt saksområde.

Tapte ryggrader
Og det store mysteriet er HVORFOR? Med min aller aller beste velvilje er jeg ikke i stand til å forstå hva som har fått de 19 til å gjøre en så alvorlig vurderingssvikt. Hva har partiet å tjene på å sitte i samme båt som Arbeiderpartiet i denne saken? Hva er gevinsten av å være jern-Erna i akkurat denne saken? Hva gjør denne saken så viktig at man er villig til å overkjøre partidemokratiet? Kanskje tror de 19 at de får klapp på skulderen fra EU for å være flinkeste gutten i klassen? Det vil i så fall være den eneste anerkjennelse partiet får i denne saken.

De stakkars 11 som var mot DLD i stortingsgruppen til Høyre er det egentlig bare synd på. De kjempet tappert, men har innsett nederlaget. De skal fortsatt leve lenge og lykkelige i partiet. Da er det vel til en viss grad forståelig at man biter tennene sammen og later som at dette kompromisset er så bra man kunne få til. Kanskje et par av dem får lov å bryte ut og stemme mot, men alle bekrefter jo at det blir flertall. Noe annet ville jo også være umulig for Høyre å akseptere etter å ha forhandlet frem en løsning med Ap.

Synd men sant - slaget er tapt!


Blogglisten

5 kommentarer:

 1. Alt det du sier er OK. Men har du tenkt over hvorfor DLD ble vedtatt?

  Kan det ha noe med en flertallsavgjørelse å gjøre?

  SvarSlett
 2. Flertall hvor?
  I Høyre var det flertall MOT i den partihøringen som ble gjennomført. Hvis det er noe poeng å gjennomføre en høring, må det jo være at man FAKTISK har tenkt å lytte til hva som kommer ut!

  Jeg har ikke kalt beslutningen udemokratisk. Det er selvsagt flertall i Stortinget nå når Høyre har falt ned på JA-standpunktet.

  SvarSlett
 3. Veldig bra kronikk! Kan bare slutte meg til den 100%!

  SvarSlett
 4. Kjetil Holm Klavenes30. mars 2011 kl. 00:14

  Enig i at Høyre har et problem slik debatten utartet seg. På den annen side har jo høyrepartiene i Europa i land etter land støttet dette. Dette er nok ikke typisk for høyrepartier, men for partier i posisjon. Høyre i Norge er ikke så veldig forskjellig fra f.eks moderatene i Sverige eller de konservative i Danmark.

  Dessuten skal en ikke glemme at det i Fr.p var en partipisk som nektet de som var for å stemme for. Hørte at de andre partiene skulle få til en lovendring som lagret data, men som ikke var DLD. En får nå se hva slags lagring FrP, KrF, SV, Sp og Venstre nå finner sammen om. Eller var dette en bløff? ;-)

  SvarSlett
 5. Nikki: Tusen takk for hyggelig feedback, og for link/omtale på bloggen din!

  Jan E

  SvarSlett