Søk hos Faane

onsdag 14. desember 2011

Solkongen

Solkongen - Historien om Ludvig 14., er den siste i rekken av engasjerende, spennende, fengslende og underholdende bøker fra den svenske historikeren Herman Lindqvist. Lindqvist leverer fortellinger på en fantastisk fascinerende måte. Hans kjærlighet og engasjement for historien smitter over på leseren. Det blir velskrevet som en roman, spennende som en thriller, og lærerikt som et leksikon.


I ”Solkongen” forteller Lindqvist historien om kongen som ledet Frankrike til høyden av sin kongemakt, og som ble ansett som å være bindeleddet mellom menneskene og gud. I hele 72 år, fra en alder av 4, var Ludvig (1638 – 1715) regent i Frankrike. Han slo ned opprør, drev en aggressiv ekspansjonspolitikk overfor Spania og de spanske nederlendene, bygget allianser gjennom store gaver og intrikate giftemål, og ble møtt med motstand fra en samlet europeisk allianse. Han var i sentrum for den første verdensomspennende krigen, hvor Frankrike drev krigshandlinger i både Europa, Asia, Afrika og Sør- og Nord-Amerika på samme tid.

Samtidig klarte han å manøvrere seg frem til eneveldig makt gjennom klok håndtering av adelen og kirken, som var de andre maktfaktorene i det franske samfunnet.

Enorme utgifter til krigføring og oppbygging av en enorm profesjonell hær ble et ytterligere åk på allerede franske skuldre. Ludvig brakte den franske kongemakten opp til høyden av sin ekstravaganse og enevelde, og frem til spiren til kaos og revolusjon. Men misnøye, sult og armod skulle ikke få slå tilbake mot den eneveldige kongemakten i Frankrike før ytterligere noen tiår senere.

Vel så kjent er Ludvig for byggingen av det praktfulle, men ekstremt kostbare slottet Versailles. Og ikke minst for det livsfjerne, ekstravagante og promiskuøse livet på slottet. Han var opphøyet til en gud, og ble behandlet som en gud. Å få lov å være til stede ved Kongens lille og store oppvåkning (morgenritualer), var en ære bare de aller fremste i samfunnet fikk ta del i. Heldig var den greve eller baron som fikk ansvaret for å sette frem hans sko, eller tømme hans potte.

I et svært strengt katolsk samfunn, klarte han også det kunststykket å få 16 kjente barn med tre ulike koner og elskerinner. Hvor mange andre barn han fikk, vites ikke. Å ta seg elskerinner og få barn utenfor ekteskap var mer en tradisjon enn noe annet på de rojale kretser.

Ludvig overlevde de fleste av sine barn og barnebarn. Og da han døde i 1715, var det hans oldebarn Ludvig 15. som overtok tronen. Hans barnebarn igjen ble den kjente 16. i rekken, og fikk hodet kappet av sammen med sin Marie Antoinette på Bastillen.

Jeg er etter hvert blitt en stor tilhenger av Herman Lindqvist sine populærhistoriske bøker. Jeg har tidligere omtalt hans bøker om ”Revolusjon”, ”Napoleon” og ”Karl Johan”. Jeg har også vært gjennom hans bok om Columbus. Lindqvist har en unik pedagogisk, spennende og fengslende måte å formidle historie på. Han mestrer elegant balansegangen mellom å fortelle de store linjene, men også gå tilstrekkelig i dybden, og som passer kvasi-historikere som meg. For de virkelige feinsmeckerne på historie, er nok Lindqvist litt for overflatisk og enkel, men det får så heller være. Hos meg har han funnet en fan.


Forfatter: Herman Lindqvist

Tittel: Solkongen – Historien om Ludvig 14.

Forlag: Schibsted


Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar